Cara nak buat survey (dan contoh soalan) sebelum buat product launch?

Uncle pernah bagitahu banyak kali.
Saya pun pernah bagitahu banyak kali.
Alumni Hack A Launch dan klien Incubator kami pun pernah bagitahu banyak kali.
 
Survey ini sangat penting.
Penting sangat ke?
Ya. Sampai kami akan cuba untuk pastikan ia adalah aktiviti utama sebelum buat product launch.
 
Soalan seterusnya, macam mana nak buat survey?
Apa soalan yang patut ditanya?
Macam mana nak tahu soalan yang ditanya itu betul atau tidak?
 
Sebelum saya kongsi dengan lebih spesifik, penting untuk kita faham.
There is no one size fits all.
Tak ada seluar dalam yang muat untuk semua orang. Walaupun free size.
 
Kita akan sentiasa eksperimen. Dan kita akan sentiasa buat salah.
Setiap kali kita buat salah, kita belajar. Kemudian kita buat lebih baik di masa akan datang.
 
Tapi, ada beberapa soalan dalam survey yang kami nampak berjaya menghasilkan kejayaan yang besar dalam product launch.
Saya akan bagi contoh.
Supaya dalam masa 24 jam lepas kita baca contoh ini, kita boleh terus buat.
Saya tak nak cerita tentang teknologi survey. Keep it simple.
Pakai saja aplikasi seperti Google Form.
 
Pastikan soalan-soalan survey ini diajukan kepada customer sedia ada.
Pastikan juga kita buat aktiviti survey ini sebelum product launch.
Oh ya, senarai soalan di atas ini tak semestinya perlu susun ikut 1, 2, 3 dan seterusnya macam saya bagi contoh di bawah.
Cara susunan? Terpulang.

Matlamat: Nak tahu free gift apa yang customer mahu.

Soalan: Berdasarkan 5 free gift yang kami senaraikan di bawah, mana satu yang anda mahu?

Visual yang diperlukan: Gambar semua free gift.

Matlamat: Pastikan customer bersedia pada tarikh product launch.

Soalan: Adakah anda mahu kami remind anda pada tarikh dan masa untuk promo eksklusif yang kami bakal buat pada (tarikh)?

Visual yang diperlukan: Gambar design promo product launch kita (tarikh, masa dan produk)

Matlamat: Tahu harga yang terbaik untuk customer.

Soalan: Di bawah adalah 3 senarai harga untuk promo, mana satu pilihan anda?

Visual yang diperlukan:
Tiada.

Matlamat: Nak tahu push factor untuk membantu customer buat keputusan pembelian.

Soalan: Apakah yang membuatkan anda teruja untuk lakukan pembelian apabila kami buka jualan pada tarikh promo nanti? (Free gift, harga, kedua-duanya, lain-lain)

Visual yang diperlukan:
Tiada.

Ini antara soalan-soalan utama yang dapat membantu kita untuk kurangkan risiko kerugian dalam product launch.
Semoga bermanfaat.

SIMULASI & CONTOH (STEP-BY-STEP)

#1

#2

#3

#4

#5

📌 Sila TONTON video dibawah!

Video - Tuan Saif (The Ultimate CEO) guna strategi Hack A Launch untuk buat sales RM1,000,000.

Jumlah members? Bukan sikit. 30,000+ orang yang dah belajar direct under The Ultimate CEO.

Cara dia buat marketing?

Pakai strategi Hack A Launch.

.

Paling best?

3 kali dia tiru strategi Hack A Launch, terciduk teruk.

Rugi. Tak capai target.

Kenapa?

.

Sebab dia cuma tengok apa yang saya dan Uncle buat.

Bukannya datang kelas dan belajar direct.

.

Memandangkan dia memang rapat dengan Uncle, dia pun pergi jumpa direct.

Uncle kalau bab susun strategi launch, memang A.

Saya sendiri pun sampai hari ini tak faham macam mana otak Uncle boleh jadi geliga.

Rasanya sebab makan cengkerik dari kecil.

8 Strategi launch - Sekarang, setiap kali buat launch memang tak lari sales RM250,000 ke RM500,000 setiap minggu.

(Purely kempen marketing untuk cari pelanggan baru. Jadi kos iklan pun sangat besar)

Masa lepak hari itu, katanya spend ads RM10,000 ke RM30,000 sehari itu adalah normal.

.

Saya suka untuk share contoh-contoh strategi yang dia test untuk The Ultimate CEO.

1 – Untuk kes produk ini, agak special. Sebab tak ada offer yang macam Hack A Launch ajar.

(Tak perlu fast action bonus, main bonus dan sebagainya)

2 – Offer produk ini lebih kepada pricing strategy.

3 – Sebab dia pernah test jual harga atas RM99 (RM129, RM149 dan sebagainya).

Tak menjadi. Conversion tak capai target setiap kali buat product launch.

.

4 – Bila tukar kepada RM99, memang setiap kali buat launch boleh convert waiting list kepada 2,500 ke 5,000 customer dalam masa 4 jam.

5 – Benda yang saya suka adalah konsistensi team dia buat marketing.

6 – Bila dah jumpa offer yang berkesan, dia ulang setiap minggu buat launch.

.

7 – Pernah sekali saya sendiri tengok live dia buat sales RM1,000,000 sebulan.

(Tapi kena ingat, with great sales comes with great responsibility and big ads spendIng)

8 – Untuk jadi macam dia, memang kena berani spend besar untuk buat testing.

.

Satu lagi, product development team The Ultimate CEO pun bukan main-main.

Komitmen mereka buat video setiap minggu untuk student yang nak belajar Shopee, ini semua orang tak boleh buat.

Saya sendiri tak boleh. Malas. Haha

Anda bersama dengan 200+ alumni Hack A Launch Digital yang lain untuk membantu anda.

Sebagai contoh?

Apabila alumni ada soalan tentang strategi Hack A Launch, mereka akan dapat bantuan daripada saya sendiri dan Uncle Tiger.

📌 Fast Action Bonus - 40 Pembeli Pertama - Hack A Launch 1 Day Exclusive Class - Bernilai RM2,997

1 – Kami akan buat kelas HAck A Launch selama 1 hari kepada 40 orang pertama yang daftar hari ini.

2 – Dalam kelas ini, kita akan buat sesi R&R (revision & review) untuk upgrade strategi product launch anda.

3 – Kelas ini saja bernilai RM2,997. Tapi untuk 40 orang pembeli pertama, anda akan dapat akses 100% percuma.

4 – Anda juga akan belajar daripada case study product launch kami yang paling latest untuk bisnes kami sendiri dan klien-klien yang lain.

5 – Lokasi dan tarikh kelas akan diberitahu dalam Telegram Group selepas tamat sesi 7 hari kelas online.

Claim diskaun 50% anda sekarang iaitu RM1,997 sahaja (Harga asal: RM5,000)

Isi nama, email dan nombor telefon anda sekarang.

Anda boleh claim diskaun sebanyak 50% (RM1,997 sahaja).

Harga asal: RM5,000.

Sebarang pertanyaan, sila hubungi Tuan Raouf di 012-6328501

×
×

Cart