Team sales boleh buat launch ke?

Case study, strategi dan template gerak kerja step-by-step.

Ramai juga yang tanya tentang team sales.
Di Malaysia, team sales agak unik.
Majoriti guna Whatsapp untuk dapat jualan.
Ada syarikat, seorang team sales boleh close 10 ke 30 customer sehari… menerusi Whatsapp.
 
Tapi, saya tak nak ulas lebih lanjut tentang sales.
Berdebat tentang closing sales menerusi Whatsapp VS website ini tak akan habis.
Bergaduh pun buang masa. Berdebat pun buang tenaga.
Masing-masing ada kebaikan dan keburukan.
 
Soalan paling penting adalah:
“Boleh ke team sales buat product launch?”
Tapi soalan yang patut ditanya adalah:
“Kenapa tak boleh?”
 
Saya dan Uncle sendiri pernah uruskan satu product launch untuk syarikat yang guna team sales.
Produk kosmetik. Database customer dan prospect ada berpuluh ribu sepanjang dia buat bisnes.
Hari Jumaat buat launch. Hari Rabu buat persediaan.
Ya. Kami hanya ada 3 hari maksimum saja.
Dan ketika itu, ia adalah kali pertama kami eksperimen buat launch guna team sales.
 
Jualan yang dihasilkan total melebihi RM500,000. Separuh juta dalam masa beberapa jam terkumpul.
 
Not bad.
 
Khususnya untuk syarikat yang baru eksperimen strategi product launch guna team sales.
Jadi, berdasarkan case study ini, saya nak kongsikan strategi dan template gerak kerja untuk buat product launch menggunakan team sales.
 
Disclaimer: Saya tak akan kongsi cara untuk bahagikan komisyen dan sebagainya. Itu terpulang pada cara kita sendiri ya.

LANGKAH 1 - Customer & prospect database.

Tak perlu spend bajet marketing lagi.
Guna apa yang ada. Sebab kita masih dalam fasa eksperimen.
Jika yang sedia ada pun gagal, kalau spend bajet marketing apatah lagi.
 
Senaraikan berapa ramai customer dan prospect database kita dulu.
Di sini kita boleh nampak potensi yang kita selalu terlepas pandang.
Customer database lebih mudah convert masa launch jika produk kita memang bagus dan mereka selalu repeat order.
 
Prospect database pun lebih mudah convert jika offer.
Saya bagi contoh sekali supaya senang faham untuk customer database:
Customer database: 1,000 customer.
Expected conversion rate: 30% to 95%
Manipulated variable: Product satisfaction. Offer.
 
Untuk prospect database:
Prospect database: 10,000 prospects
Expected conversion rate: 1% to 25%
Manipulated variable: Testimonials. Offer.
 

LANGKAH 2 - Offer.

Apakah tawaran istimewa yang kita akan bagi mereka?
Berapa lama tawaran ini akan sah?
Jawab dua soalan ini saja pun dah cukup.
Contoh yang anda boleh tiru serta merta:
Apakah tawaran istimewa yang kita akan bagi mereka?
+ Beli produk A.
+ Percuma free gift 1.
+ Percuma free gift 2.
+ Percuma free gift 3.
 
Berapa lama tawaran ini akan sah?
Hanya pada tarikh 23/10/20 (Jumaat). Dari pukul 10 pagi hingga 10 malam saja.
 

LANGKAH 3 - Digital poster design.

Dah buat langkah 1 dan langkah 2?
Sekarang masa untuk siapkan design.
Design yang saya maksudkan adalah:
+ Design untuk semua team sales upload di Whatsapp Story, Facebook Post, Instagram Post, dan segala platform yang mereka guna untuk berkomunikasi dengan customer.
+ Design terbahagi kepada dua: Pre launch dan launch.
 
Elemen-elemen penting dalam poster design?
+ Tarikh product launch (Cth: 23/10/20 – Juamat).
+ Masa product launch (Cth: 10 pagi hingga 10 malam).
+ Apa yang pelanggan dapat (Cth: Gambar product + 3 free gift).
+ Harga produk (Cth: RM149)

LANGKAH 4 - Followup (SMS + Whatsapp)

“All out! Maximize everything!”
Bagi motivasi dan paksa semua team sales kita untuk followup semua senarai prospek dan customer yang kita buat dalam langkah 1 sebelum ini.
Aktiviti followup terbahagi kepada dua .Sebagai contoh:
HQ: Blast SMS pada prospek dan customer.
Contoh SMS: Promo produk A. Dapat 3 free gift bernilai RMXXX. Ready pada tarikh 23/10/20. Hanya dari pukul 10 pagi hingga 10 malam saja.
 
Team sales: Whatsapp followup semua prospek dan customer. Serta update Whatsapp story hari-hari sehingga hari launch (guna poster design).
Contoh ayat followup: Hai! Kami akan buat promo untuk produk A pada 23/10/20 ya. Boleh dapat 3 free gift bernilai RMXXX. Jap saya bagi poster (Attach: Gambar poster design)

LANGKAH 5 - Launch.

Masa untuk launch.
Masa untuk buat duit.
Masa untuk lihat sendiri samada usaha kita berbaloi atau tidak.
Masa launch, apa yang patut kita buat?
Saya terus bagi contoh. Senang untuk faham dan terus nampak apa yang perlu dibuat masa launch:
 
HQ: Blast SMS pada prospek dan customer.
Contoh SMS: Jualan dah dibuka. Beli produk A dapat 3 free gift bernilai RMXXX percuma! Lakukan pembelian menerusi team kami di Whatsapp sekarang.
 
Team sales: Whatsapp followup semua prospek dan customer. Update Whatsapp story (dari jualan dibuka hingga jualan tamat) guna poster design.
Contoh ayat followup: Hai! Jualan untuk promo dah dibuka ya. Sah sampai pukul 10 malam ini saja. Pembayaran boleh dibuat menerusi akaun bank di bawah (Attach: Gambar akaun bank).
Macam saya beritahu sebelum ini, template dan contoh gerak kerja di atas ini dah menghasilkan jualan RM500,000 (minimum) pada klien kami.
 
Sekarang, saya dah bagi anda.
Silakan guna dan terus eksperimen sekarang.
Jika nak belajar lebih detail dan bekerjasama dengan saya dan Uncle, boleh terus datang kelas Hack A Launch.
Selama 7 hari berturut-turut (secara online), kita akan brainstorm dan fikir strategi product launch khas untuk bisnes anda.
Ada lebih 300+ syarikat dah sertai.
Ada Telegram Group untuk support dan modul-modul online boleh tengok banyak kali.

SIMULASI & CONTOH (STEP-BY-STEP)

#1

#2

#3

#4

#5

#6

📌 Sila TONTON video dibawah!

Video - Tuan Saif (The Ultimate CEO) guna strategi Hack A Launch untuk buat sales RM1,000,000.

Jumlah members? Bukan sikit. 30,000+ orang yang dah belajar direct under The Ultimate CEO.

Cara dia buat marketing?

Pakai strategi Hack A Launch.

.

Paling best?

3 kali dia tiru strategi Hack A Launch, terciduk teruk.

Rugi. Tak capai target.

Kenapa?

.

Sebab dia cuma tengok apa yang saya dan Uncle buat.

Bukannya datang kelas dan belajar direct.

.

Memandangkan dia memang rapat dengan Uncle, dia pun pergi jumpa direct.

Uncle kalau bab susun strategi launch, memang A.

Saya sendiri pun sampai hari ini tak faham macam mana otak Uncle boleh jadi geliga.

Rasanya sebab makan cengkerik dari kecil.

8 Strategi launch - Sekarang, setiap kali buat launch memang tak lari sales RM250,000 ke RM500,000 setiap minggu.

(Purely kempen marketing untuk cari pelanggan baru. Jadi kos iklan pun sangat besar)

Masa lepak hari itu, katanya spend ads RM10,000 ke RM30,000 sehari itu adalah normal.

.

Saya suka untuk share contoh-contoh strategi yang dia test untuk The Ultimate CEO.

1 – Untuk kes produk ini, agak special. Sebab tak ada offer yang macam Hack A Launch ajar.

(Tak perlu fast action bonus, main bonus dan sebagainya)

2 – Offer produk ini lebih kepada pricing strategy.

3 – Sebab dia pernah test jual harga atas RM99 (RM129, RM149 dan sebagainya).

Tak menjadi. Conversion tak capai target setiap kali buat product launch.

.

4 – Bila tukar kepada RM99, memang setiap kali buat launch boleh convert waiting list kepada 2,500 ke 5,000 customer dalam masa 4 jam.

5 – Benda yang saya suka adalah konsistensi team dia buat marketing.

6 – Bila dah jumpa offer yang berkesan, dia ulang setiap minggu buat launch.

.

7 – Pernah sekali saya sendiri tengok live dia buat sales RM1,000,000 sebulan.

(Tapi kena ingat, with great sales comes with great responsibility and big ads spendIng)

8 – Untuk jadi macam dia, memang kena berani spend besar untuk buat testing.

.

Satu lagi, product development team The Ultimate CEO pun bukan main-main.

Komitmen mereka buat video setiap minggu untuk student yang nak belajar Shopee, ini semua orang tak boleh buat.

Saya sendiri tak boleh. Malas. Haha

Anda bersama dengan 200+ alumni Hack A Launch Digital yang lain untuk membantu anda.

Sebagai contoh?

Apabila alumni ada soalan tentang strategi Hack A Launch, mereka akan dapat bantuan daripada saya sendiri dan Uncle Tiger.

📌 Fast Action Bonus - 40 Pembeli Pertama - Hack A Launch 1 Day Exclusive Class - Bernilai RM2,997

1 – Kami akan buat kelas HAck A Launch selama 1 hari kepada 40 orang pertama yang daftar hari ini.

2 – Dalam kelas ini, kita akan buat sesi R&R (revision & review) untuk upgrade strategi product launch anda.

3 – Kelas ini saja bernilai RM2,997. Tapi untuk 40 orang pembeli pertama, anda akan dapat akses 100% percuma.

4 – Anda juga akan belajar daripada case study product launch kami yang paling latest untuk bisnes kami sendiri dan klien-klien yang lain.

5 – Lokasi dan tarikh kelas akan diberitahu dalam Telegram Group selepas tamat sesi 7 hari kelas online.

Claim diskaun 50% anda sekarang iaitu RM1,997 sahaja (Harga asal: RM5,000)

Isi nama, email dan nombor telefon anda sekarang.

Anda boleh claim diskaun sebanyak 50% (RM1,997 sahaja).

Harga asal: RM5,000.

Sebarang pertanyaan, sila hubungi Tuan Raouf di 012-6328501

×
×

Cart